Ceza Hukuku

Ceza Hukuku

Ceza davaları, savcılığın bir iddianameyle suç işlediği konusunda “yeterli şüphe” olan şahıslar hakkında yargılama yapılması için açtığı kamu davasıdır. Mahiyeti ne olursa olsun, tüm ceza davaları, kamu davası niteliğindedir. Çünkü, savcılık, şartları varsa dava açmak zorundadır. Ceza davalarına bakmakla görevli genel mahkemeler "Ağır Ceza Mahkemesi" ve "Asliye Ceza mahkemesi" olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel mahkemeler dışında suçun niteliği veya suç işleyenin sıfatı nedeniyle ceza davalarına bakmakla görevli bazı özel mahkemeler de vardır. Bunlar: Çocuk Mahkemesi, Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi'dir.

Henüz ceza davasının açılmadığı soruşturma aşamasında soruşturma işlemlerine dair kararlar, Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilir.

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikâyete tâbi suçlarda şikâyet üzerine, şikâyete tâbi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır. Soruşturma neticesinde toplanan delillerden bir kimse tarafından suç işlendiği kanaatine ulaşan savcılık ceza davası açmak zorundadır. Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. İddianamede, suç teşkil eden fiil ve suçun kanun maddesi ile soruşturma neticesinde elde edilen deliller ilişkilendirilerek şüphelinin yargılanması talep edilir. İddianame düzenlenmesi, suç işlendiğine dair yeterli şüphe olduğu anlamına gelir. Yeterli şüphe, suç şüphesi altındaki kişinin yargılama neticesinde mahkûm olma ihtimalinin, beraat etme ihtimalinden yüksek olmasıdır. Ceza davalarında ilk savunma nasıl yapılır? Ceza davasında sanık, yargılamanın her aşamasında savunma yaparak delillerini sunabilecektir.


WhatsApp Destek Hattı